Využití specializovaných HW zařízení v sociálním inženýrství - Dryák, Zdeněk; Klíma, Tomáš; Hampl, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Diplomová práce se zabývá využitelností specializovaných zařízení v sociálním inženýrství. Hlavním cílem práce je provést penetrační testování prostřednictvím mikropočítače Bash Bunny v konkrétní společnosti a navrhnout nápravná opatření pro zlepšení informační bezpečnosti firmy. Dalšími dílčími cíli je analyzovat mikropočítač Bash Bunny a provést komparaci s jinými zařízeními, které je možné využít v sociálním inženýrství. Cílů je dosaženo pomocí metod analýzy zařízení, komparace a pozorování. Přínosem práce je identifikace zranitelností v bezpečnostní infrastruktuře firmy na základě provedených penetračních testů, ze kterých se mohou poučit i další společnosti za účelem eliminovat riziko potenciálních hackerských útoků. Přínos práce také spočívá v poskytnutí navrhovaných nápravných opatření testované firmě pro vylepšení informační bezpečnosti a vytvoření přehledného porovnání využití specializovaných zařízení v rámci sociálního inženýrství. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Obsahem teoretické části jsou útoky v sociálním inženýrství, prostřednictvím kterých mohou útočníci manipulovat s obětí. Jednotlivé metody jsou postupně prokládány různými praktickými příklady, které v minulosti nastaly. V další části diplomové práce je zpočátku podrobně analyzován mikropočítač Bash Bunny, kde je nejprve kladen důraz na hardware a firmware zařízení. Dále jsou analyzovány typy payloadů a využitelnost mikropočítače v sociálním inženýrství. Následně je provedena komparace se zařízeními USB Rubber Ducky a WiFi Pineapple, rovněž využitelných v sociálním inženýrství. Závěrečná praktická kapitola obsahuje splnění hlavního cíle diplomové práce. Nejdříve je provedena bezpečnostní analýza společnosti v oblastech, které mají násl
S ohledem na zjištěné nedostatky je součástí práce poskytnutí návrhu nápravných opatření společnosti pro vylepšení informační bezpečnosti. Závěr kapitoly obsahuje vyhodnocení dosažených výsledků diplomové práce.
Vedoucí práce: Tomáš Klíma
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses