Uživatelská reflexe používání sociálních sítí a vnímání jejich dopadů na psychiku - Marková, Hana (2023)
Diplomová práce se zabývá tématem sebereflexe uživatelů na používání sociálních sítí a vnímání jejich dopadů na duševní pohodu. Cílem je analyzovat zejména reflexi prostřednictvím pocitů uživatelů v konkrétních každodenních situacích. Čtyři kapitoly jsou věnované rešerši literatury, a to z několika pohledů. Nejprve jsou představené sociální sítě a techniky, kterými ovlivňují uživatele. Následně je upřena pozornost na samotné uživatele – na dopady technik s ohledem na jejich duševní pohodu, na motivaci lidí používat sítě a problematiku digitálního well-beingu. Kvalitativní výzkum je proveden v kontextu čtyř výzkumných otázek, které se zaměřují na uživatelovy pocity, silné/slabé stránky a změnu používání sítí. Data jsou získávána pomocí polostrukturovaných rozhovorů a uživatelských deníků. Jsou vyhodnocena u jednotlivých účastníků výzkumu a dále zobecněna v zakotvené teorii. Ústředním zjištěním je, že uživatelé vnímají používání sítí ve vztahu ke své duševní pohodě pozitivně, přestože si uvědomují mnoho negativních pocitů. Teorie sestavuje model, který popisuje proces sebereflexe uživatele a definuje její čtyři druhy podle uživatelovy motivace ke změně návyků na sítích a zájmu o sebereflexi.