Návrh a realizace řešení pro digitalizaci formulářů státní správy s využitím Microsoft Power Platform”. - Brych, Dominik (2023)
Diplomová práce se zabývá problematikou tvorby elektronických formulářů státní správy. S blížící se účinností zákona o právu na digitální služby (ZoPDS) se tato problematika stává o dost významnější, jelikož jsou úřady de-facto nuceny za velice krátkou dobu vytvořit velké množství nových elektronických formulářů. Současná řešení elektronických formulářů povětšinou vyžadují přítomnost specialisty, který při tvorbě formulářů asistuje. Cílem práce je vytvořit proof of concept řešení, pomocí kterého by formuláře zvládli vyrobit běžní úředníci zcela samostatně, čímž by se tvorba formulářů výrazně urychlila. Součástí práce je analýza ZoPDS a stávajících formulářových řešení, na základě které jsou specifikovány požadavky na předmět řešení této práce. Pro vývoj jsou využity nástroje z Microsoft Power Platform, jmenovitě Power Apps a Power Automate. Vzhledem ke skutečnosti, že Power Apps nejsou schopné splnit veškeré požadavky řešení, věnuje práce zvýšenou pozornost vývoji specifické programové komponenty, která Power Apps o potřebné funkce rozšiřuje. Závěr práce je věnován uživatelskému testování a ověření použitelnosti řešení běžným uživatelem se znalostí PC odpovídající požadavkům na úřednické pracovní pozice.