Analýza sezónnosti vícečetných příčin smrti - Ukolova, Elizaveta (2023)
Záměr: V souvislosti s ne ojediněle se vyskytujícími teplotními či i srážkovými anomáliemi nabývá na relevanci i otázka vztahu mezi klimatickými podmínkami a úmrtností. Ústředním tématem práce je analýza rozdílů mezi klimatickými regiony USA v sezónnosti vybraných skupin příčin smrti, přičemž problematika je analyzována optikou vícečetných příčin smrti, které, jak se ukazuje např. u respiračních nemocnění, bývají nepostradatelné pro detekci sezónních specifik v úmrtnosti. Data a metody: Práce je postavena na microdatech zemřelých, která poskytuje Centers for Disease Control and Prevention, dále jsou použity početní stavy obyvatelstva od Census Bureau a nakonec i základní data o teplotách a srážkách od National Centers for Environmental Information. Jsou aplikovány standardní statistické metody pro testování významnosti rozdílů mezi regiony (ANOVA), detekci sezónnosti v časových řadách zemřelých (Chi2 testy, měsíční „dummy“ proměnné), redukci dimenzionality (korespondenční analýza) a pro modelování rizik kódování příčin smrti (logistická regrese). Nedílnou součástí je i aplikace metod demografické analýzy (standardizace, jednovýchodné a vícevýchodné tabulky života). Výsledky: Mezi klimatickými regiony existují statisticky významné rozdíly jak v intenzitě úmrtnosti, tak i v její sezónnosti, která je nejvíce příznačná pro kardiovaskulární a respirační onemocnění. Kdyby se intenzity úmrtnosti po celý rok řídily oněmi letními, tak by v některých regionech vzrostla naděje dožití i o dva roky, přičemž tento rozdíl je ještě prohlouben při desagregaci podle příčin smrti. U ostatních a kardiovaskulárních platí, že vyšší efekt sezónnosti může být přisouzen státům s nižší nadějí dožití při narození. Roční období jsou významnými determinantami kódování zejména