Analýza sezónnosti vícečetných příčin smrti - Ukolova, Elizaveta; Majerová, Markéta; Šimpach, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Záměr: V souvislosti s ne ojediněle se vyskytujícími teplotními či i srážkovými anomáliemi nabývá na relevanci i otázka vztahu mezi klimatickými podmínkami a úmrtností. Ústředním tématem práce je analýza rozdílů mezi klimatickými regiony USA v sezónnosti vybraných skupin příčin smrti, přičemž problematika je analyzována optikou vícečetných příčin smrti, které, jak se ukazuje např. u respiračních nemocnění, bývají nepostradatelné pro detekci sezónních specifik v úmrtnosti. Data a metody: Práce je postavena na microdatech zemřelých, která poskytuje Centers for Disease Control and Prevention, dále jsou použity početní stavy obyvatelstva od Census Bureau a nakonec i základní data o teplotách a srážkách od National Centers for Environmental Information. Jsou aplikovány standardní statistické metody pro testování významnosti rozdílů mezi regiony (ANOVA), detekci sezónnosti v časových řadách zemřelých (Chi2 testy, měsíční „dummy“ proměnné), redukci dimenzionality (korespondenční analýza) a pro modelování rizik kódování příčin smrti (logistická regrese). Nedílnou součástí je i aplikace metod demografické analýzy (standardizace, jednovýchodné a vícevýchodné tabulky života). Výsledky: Mezi klimatickými regiony existují statisticky významné rozdíly jak v intenzitě úmrtnosti, tak i v její sezónnosti, která je nejvíce příznačná pro kardiovaskulární a respirační onemocnění. Kdyby se intenzity úmrtnosti po celý rok řídily oněmi letními, tak by v některých regionech vzrostla naděje dožití i o dva roky, přičemž tento rozdíl je ještě prohlouben při desagregaci podle příčin smrti. U ostatních a kardiovaskulárních platí, že vyšší efekt sezónnosti může být přisouzen státům s nižší nadějí dožití při narození. Roční období jsou významnými determinantami kódování zejména
Celkově jsou hlavními faktory rozdílů mezi klimatickými regiony (i) kódování přispívajících chorob, (ii) úmrtnost na vnější příčiny, (iii) obecně horší úmrtnostní poměry a vyšší sezónnost jihovýchodně položených regionů USA. Závěry: Rozdíly mezi klimatickými regiony USA jsou dalekosáhlé, nicméně je potřeba další práce pro pochopení kauzálních mechanismů mezi klimatickými podmínkami a úmrtností.
Vedoucí práce: Markéta Majerová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses