Kritéria výběru vhodného systémového řešení pro výrobní podnik - Ulvr, Ondřej (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku kritérií pro výběr vhodného systémového řešení ve výrobním podniku. Jádrem výrobního podniku je systém ERP (Enterprise Resource Planning), který často v rámci výrobních podniků spolupracuje se systémem MES (Manufacturing Execution System). Tyto dva systémy mimo jiné podporují proces samotné výroby, která přináší hlavní přidanou hodnotu. Při rozvoji těchto systémů podniky naráží na problém, zda pokračovat se stávajícími systémy či například nepřejít k jiným poskytovatelům. Takovéto rozhodnutí nelze brát na lehkou váhu, jelikož to ovlivní působení celé firmy na několik let dopředu a nesprávné rozhodnutí může podnik stát spoustu finančních prostředků. Cílem práce je vytvoření modelu (sestaveného z identifikovaných kritérií ovlivňující takováto rozhodování a návodu, jak dále postupovat) a následně jej prověřit na konkrétním výrobním podniku, který aktuálně takovýto problém řeší neboli provést komparaci zvažovaných možných řešení dle nalezených kritérií, zvolit vhodné systémové řešení a případně navrhnout další postup. Model je vytvořen pomocí metody Design science research. V úvodu práce je popsána struktura práce a jsou definovány cíle. Je také popsána konkrétní společnost, na které se model prověří, kterou je výrobní podnik vyrábějící kabely a vodiče. U tohoto výrobního podniku, ve kterém při tvorbě této práce pracuje autor práce, je také zanalyzován současný stav IT včetně systémového řešení. V další části, věnované metodě je pospán zvažovaný postup a zvolená metoda Design science research, pomocí které je vytvořen model. Ve třetí části jsou uvedeny výsledky práce, a to konkrétně již vytvořený model (tvořen seznamem 58 kritérií a návodem, jak dále postupovat). Jsou identifikováni stakeholdeři a s nimi jsou prov