Návrh a implementace centralizované Azure APIM platformy - Broulík, Jan (2023)
Tato diplomová práce má za cíl navrhnout a zrealizovat automatizované řešení, zaměřené na sdílenou službu API Managementu v rámci Microsoft Azure Cloudu. Návrh je tvořený, aby simuloval reálný případ, který zahrnuje poskytovatele sdílené služby a zákazníky, kteří chtějí funkcionality využít. Samotnému návrhu předchází analýza tří stávajících cloudových řešení v oblasti správy API, které jsou mezi sebou porovnávány na základě definovaných kritérií. Analýza vytváří vztyčný bod, který udává důvody, proč bylo zvoleno postavit návrh na Microsoft Azure Cloudu. Na základě analýzy cloudových řešení byla provedena rešerše literatury doplňující nezbytné informace pro realizaci návrhu. Samotný návrh řešení obsahuje architektonické prvky infrastruktury, ověření přístupů pomocí RBAC a kompletní automatizaci. Automatizace zahrnuje nasazení infrastruktury ze strany poskytovatele a zákazníka, automatické nastavení RBAC oprávnění a univerzální automatizační pipeline, která na základě openapi souboru, parametrizačního souboru a souborech definujících politiky skládá nastavení API rozhraní určené pro konkrétního zákazníka. Závěrem práce jsou navrženy a realizovány dva testovací scénáře, které ověřují správnost a funkčnost implementovaného řešení. Celkově tyto kroky reprezentují systematický přístup k optimalizaci správy API v cloudovém prostředí, zahrnující analýzu, automatizaci, bezpečnostní opatření a ověření implementace prostřednictvím testovacích scénářů.