Rámec pro podporu výuky mikroslužeb - Moudrý, Michal (2023)
Tématem této diplomové práce je podpora výuky softwarových architektur. Pro začínající vývojáře je problémy si představit, jak aplikace založené na mikroslužbách a jejich kontext mohou vypadat, protože jde o formu distribuovaných systémů, to má negativní dopad na onboarding vývojářů na projekty. Softwarové architektury jsou ze začátku výuky programování upozaděny, což lze vidět na vzdělávacích plánech středních průmyslových škol a různých organizací, zaměřujících se na vzdělávání v oblasti IT. Dále v kombinaci se složitostí implementace distribuovaných systémů, potřeby znalosti jiných architektur, konceptů, postupů (práce s transakcemi, logování, aj.), technologií a frameworků je architektonický styl mikroslužeb nejasný a komplikovaný. Hlavním cílem je navrhnout Rámec pro podporu výuky mikroslužeb, který pomůže organizacím s touto architekturou. Dalším cílem je ověření daného Rámce. Rámec je tvořen následujícími artefakty: softwarové řešení využívající mikroslužby, návrh souborů dokumentujících architekturu a popis produkčního systému využívající mikroslužby. Co se týče metod práce, tak byla použita metoda kompilace, a to v části vymezení základních pojmů. Dále je využita SMS pro získání uceleného pohledu na výuku softwarových architektur na školách a analýzu existujících projektů, jejichž cílem je sdílení znalostí ohledně mikroslužeb. Pro tvorbu softwarového řešení byla zvolena metodika MMSP. Výsledkem této práce je Rámec pro podporu výuky mikroslužeb a všechny stanovené artefakty. Vytvořené artefakty jsou hostované na stránce https://michalmoudry.github.io/microservices-reference-framework/.