Kognitívna veda ako nástroj tvorby UX dizajnu - Moreova, Barbara; Vacura, Miroslav; Sigmund, Tomáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Táto diplomová práca sa zaoberá integráciou kognitívnej vedy do procesu tvorby dizajnu užívateľskej skúsenosti (UX). V prvej časti práce je poskytnutý pohľad na kognitívnu vedu, jej hlavné koncepty a dôkladné preskúmanie kognitívnych procesov, ako sú pamäť, rozhodovanie, emócie, vnímanie a jazyk, a ich úloha v UX dizajne. Ďalej sa analyzujú praktické aspekty, vrátane heuristík, kognitívnych biasov a pravidiel, ktoré formujú efektívny UX dizajn. V praktickej časti práce je vykonaná komplexná analýza e-shopu Českých Dráh, ktorá zahŕňa testovanie použiteľnosti formou rozhovorov, Cognitive Walkthrough, triedenie kariet či takzvaný 5 sekundový test. V závere práce sú poskytnuté odporúčania a návrhy pre vylepšenie UX dizajnu založené na získaných poznatkoch a výsledkoch analýzy. Celkovým cieľom tejto práce je poskytnúť prepojenie medzi teoretickými princípmi kognitívnej vedy a ich praktickým uplatnením v oblasti dizajnu užívateľskej skúsenosti, s dôrazom na konkrétny príklad a jeho optimalizáciu.
Vedoucí práce: Miroslav Vacura
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses