Simulace výrobního procesu v pivovarnictví - Vávrová, Zuzana (2023)
Tato diplomová práce se zabývá využitím simulačních modelů ve výrobním procesu v pivovarnictví. Přesněji v konečné fázi výroby piva při stáčení do lahví. Jedná se o praktické využití těchto metod v rámci reálného pivovaru. Cílem je analyzovat současný stav plnící linky, pro kterou bude vytvořen základní simulační model. Na základě tohoto modelu bude provedeno několik experimentů, které vycházejí z povahy plánovaných změn pivovaru. Jedním z experimentů bude také přidání poruchovosti jednotlivým zařízením linky. Různé změny či zlepšení budou následně analyzována a vyhodnocena z hlediska dopadů na plnící linku. Pro hlubší pochopení problematiky se první část této práce věnuje základním pojmům a principům v oblasti simulací, výrobního procesu a pivovarnictví. Důraz je však kladen především na druhou, praktickou část, kdy za pomocí simulačního softwaru SIMIO bude vytvořena již zmíněná simulace a její obměny. Na základě zjištěných výsledků budou na závěr navrženy případné změny pro lepší chod plnící linky.