Detekce komplexních bezpečnostních událostí - cyber threat hunting - Horáčková, Kristýna; Doucek, Petr, 1960-; Dovčík, Juraj; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Hlavním cílem této diplomové práce je vytvoření knihovny threat hunting scénářů, které budou sloužit pro detekci bezpečnostních událostí. Práce je rozdělena na dvě hlavní části: teoretickou a praktickou. Diplomová práce vymezuje základní pojmy kybernetické bezpečnosti a analyzuje vztah informačních systémů a bezpečností informací. Další kapitoly jsou věnovány legislativě, zejména relevantním zákonům a subjektům působících v oblasti kybernetické bezpečnosti. V neposlední řadě se zabývá kybernetickými událostmi a incidenty, včetně přehledu největších kybernetických útoků v historii. Hlavním přínosem této diplomové práce je vytvoření 24 detekčních scénářů pro threat hunting, založených na základě konkrétních Mitre taktik a technik. Vytvořené scénáře umožňují nabízet službu threat huntingu jako samostatný produkt, což otevírá nové obchodní i profesní příležitosti. Navíc se některé scénáře staly jádrem nových automatických pravidel, usnadňující práci bezpečnostních analytiků. Celkově lze konstatovat, že tato diplomatická práce měla zásadní význam pro rozvoj kybernetické bezpečnosti v organizaci. Díky dosaženým výsledkům byl úspěšně splněn hlavní cíl diplomové práce.
Vedoucí práce: Petr Doucek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informační management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses