Využití kryptoměn jako prostředku k dosažení dobrých peněz - Stříteský, Vít; Pavlík, Ján, 1956-; Vacura, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce se zabývá komplexním studiem měny a následným rozvinutím řady praktických požadavků na měny (konkrétně kryptoměny) za účelem dosažení tzv. „dobrých peněz“. Tyto požadavky budou vycházet z koncepcí ekonoma a filosofa Friedricha Augusta von Hayeka. Práce nejprve teoreticky zkoumá měnu, její definici, funkce, typy a měnové systémy, se zvláštním důrazem na Hayekovy teorie konkurence měn. Dále se věnuje kritice a odpovědím na Hayekovu teorii, zkoumá důsledky špatné měnové politiky, a poskytuje přehled o kryptoměnách a jejich teoretických základech. Praktická část práce se soustředí na analýzu trhu s kryptoměnami a jejich porovnání s Hayekovou vizí ideální měny. Zabývá se chováním a vývojem klíčových kryptoměn včetně Bitcoinu, zkoumá jejich tržní kapitalizaci, volatilitu a korelaci s tradičními finančními aktivy. Práce dále posuzuje, zda a jak jednotlivé kryptoměny, včetně stablecoinů, vyhovují Hayekovým kritériím „dobré měny,“ včetně stability kupní síly, pružnosti nabídky, omezení vládních zásahů, a transparentnosti. Závěr práce představuje syntézu zjištění a diskutuje o současném a potenciálním vývoji kryptoměn ve vztahu k Hayekovým ideálům. Práce zdůrazňuje, že žádná současná kryptoměna plně nenaplňuje Hayekovy představy o ideální měně, ale některé aspekty, jako je decentralizace a odolnost vůči vládním zásahům, naznačují významný potenciál pro budoucí vývoj v této oblasti. Práce tak přináší důležitý pohled na dynamický vývoj digitálních měn a jejich potenciální vliv na globální finanční systémy a ekonomické teorie.
Vedoucí práce: Ján Pavlík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: kognitivní informatika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses