Udržitelnost veřejných financí České republiky a Slovenska od roku 2008 do roku 2022 - Hošek, Daniel (2023)
Tato diplomová práce analyzuje vývoj fiskální politiky České republiky a Slovenska a udržitelnost veřejných financí těchto zemí mezi lety 2008 až 2022. Hlavním cílem této diplomové práce je vyhodnotit fiskální politiku České republiky a Slovenska od roku 2008 do roku 2022 s dopadem na udržitelnost veřejných financí těchto zemí. V teoretické části diplomové práce jsou shrnuty základní pojmy a principy fungovaní fiskální politiky a uvedení do problematiky udržitelnosti veřejných financí, včetně představení pohledů jednotlivých ekonomických škol na tuto problematiku. V praktické části diplomové práce dochází nejprve k představení politického a ekonomického vývoje a následně je analyzována fiskální politika České republiky. Stejný princip je aplikován na Slovensko, přičemž na závěr analýzy každé země je představeno shrnutí klíčových problémů dané země a dále jsou nastíněna možná řešení směřující ke zlepšení současného stavu. Výsledkem analýzy je zjištění, že obě zemí trpí dlouhodobou neudržitelností svých veřejných financí pramenící zejména z hluboké strukturální nerovnováhy veřejných financí, spočívající na jedné straně zejména v nedostatečném daňovém inkasu a na druhé straně v nadměrném růstu vládních výdajů, jejichž dynamika růstu dosahuje vyšších hodnot než v případě hrubého domácího produktu.