Udržitelnost veřejných financí České republiky a Slovenska od roku 2008 do roku 2022 - Hošek, Daniel; Zubíková, Adéla; Chmelová, Pavla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato diplomová práce analyzuje vývoj fiskální politiky České republiky a Slovenska a udržitelnost veřejných financí těchto zemí mezi lety 2008 až 2022. Hlavním cílem této diplomové práce je vyhodnotit fiskální politiku České republiky a Slovenska od roku 2008 do roku 2022 s dopadem na udržitelnost veřejných financí těchto zemí. V teoretické části diplomové práce jsou shrnuty základní pojmy a principy fungovaní fiskální politiky a uvedení do problematiky udržitelnosti veřejných financí, včetně představení pohledů jednotlivých ekonomických škol na tuto problematiku. V praktické části diplomové práce dochází nejprve k představení politického a ekonomického vývoje a následně je analyzována fiskální politika České republiky. Stejný princip je aplikován na Slovensko, přičemž na závěr analýzy každé země je představeno shrnutí klíčových problémů dané země a dále jsou nastíněna možná řešení směřující ke zlepšení současného stavu. Výsledkem analýzy je zjištění, že obě zemí trpí dlouhodobou neudržitelností svých veřejných financí pramenící zejména z hluboké strukturální nerovnováhy veřejných financí, spočívající na jedné straně zejména v nedostatečném daňovém inkasu a na druhé straně v nadměrném růstu vládních výdajů, jejichž dynamika růstu dosahuje vyšších hodnot než v případě hrubého domácího produktu.
Vedoucí práce: Adéla Zubíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses