Regulace digitálních platforem na vnitřním trhu EU - Brožová, Sandra (2023)
Předkládaná diplomová práce se zabývá otázkou regulace nového fenoménu práce prostřednictvím digitálních platforem na vnitřním trhu EU v kontextu sociální politiky jako jedné z unijních kompetencí. V teoretické části jsou představeny specifické rysy regulace EU a obchodní model digitálních platforem včetně podílu jejich pracovníků na unijní pracovní síle. Aplikační část analyzuje návrh směrnice o zlepšení pracovních podmínek při práci prostřednictvím platforem včetně dosud proběhlého legislativního procesu. Hlavními přínosy návrhu směrnice je konstrukce právní domněnky zaměstnaneckého statusu pracovníků a nová úprava ochrany osobních údajů při použití automatizovaných systémů (umělé inteligence) v pracovních vztazích.