Regulace digitálních platforem na vnitřním trhu EU - Brožová, Sandra; Procházková Iliniţchi, Cristina; Vlčková, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Předkládaná diplomová práce se zabývá otázkou regulace nového fenoménu práce prostřednictvím digitálních platforem na vnitřním trhu EU v kontextu sociální politiky jako jedné z unijních kompetencí. V teoretické části jsou představeny specifické rysy regulace EU a obchodní model digitálních platforem včetně podílu jejich pracovníků na unijní pracovní síle. Aplikační část analyzuje návrh směrnice o zlepšení pracovních podmínek při práci prostřednictvím platforem včetně dosud proběhlého legislativního procesu. Hlavními přínosy návrhu směrnice je konstrukce právní domněnky zaměstnaneckého statusu pracovníků a nová úprava ochrany osobních údajů při použití automatizovaných systémů (umělé inteligence) v pracovních vztazích.
Vedoucí práce: Cristina Procházková Ilinitchi
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: evropská ekonomická integrace [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses