Použití QR kódu k elektronickému podepisování fyzických dokumentů - Klepetko, Petr; Ivánek, Jiří, 1953-; Pavlíček, Luboš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato práce má za cíl prozkoumat možnosti konceptu ověřování ve stylu digitálního podpisu na fyzických (vytištěných) dokumentech. Výstupem práce je analýza konkrétní implementace ověřovacích mechanismů na fyzický dokument za pomocí QR kódu načteného do vlastního webového rozhraní. Při práci je kladen důraz na zjištění aktuálního stavu vědění o daném tématu, popis a abstrahování principu elektronických (digitálních) podpisů s jeho následným využitím na ověření fyzických dokumentů, zabezpečení tohoto řešení a na nalezení jeho praktických využití. Konkrétní směr, jímž se práce vydává, je ověření dokumentů pomocí uložení určitých doplňujících informací do QR kódu na něm umístěném. Může se jednat o část nebo celý obsah dokumentu pro porovnání, hodnotu digitálního podpisu, certifikát odesílatele, algoritmus podpisu apod. Důležitá výhoda tohoto řešení je, že umožňuje předat a digitálně ověřit tištěný dokument bez toho, aby dokument byl posílán přes internet. Toho je docíleno tím, že si webová aplikace pouze zavolá server o prostředky, jimiž dojde k ověření dat. Ověření samotné proběhne nad daty pouze na klientské části webové aplikace, načež jsou data zapomenuta. Nedochází tedy k logování dat, ani k jejich posílání přes síť.
Vedoucí práce: Jiří Ivánek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses