Vysokoškolské vzdělání a příjmové a majetkové nerovnosti v USA - Bartošíková, Karolína; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Sankot, Ondřej, 1988-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce se zabývá studentskými půjčkami na studium na vysoké škole ve Spojených státech amerických. Současná studentská půjčka se v průběhu let podstatně zvýšila z důvodu rostoucích nákladů na studium a překonala půjčky na kreditní karty a auto. Cílem diplomové práce je zjistit, zda a příp. nakolik studium na kvalitní vysoké škole s vysokým školným, jenž může potenciálně vést k vysokému zadlužení studenta, může dále zásadně zvyšovat příjmové a majetkové nerovnosti ve Spojených státech amerických. První kapitola práce se zaměřuje na příjmové a majetkové nerovnosti v obecném měřítku, včetně interakce s vysokoškolským vzděláním. Ve druhé kapitole je problematika příjmových a majetkových nerovností vysvětlována na příkladu Spojených států amerických. Cílem třetí kapitoly je najít odpověď na otázku, zda studium na kvalitní americké vysoké škole s vysokým školným, kvůli němuž jsou studenti mnohdy nuceni vzít si půjčku, může dále přispívat ke zvyšování příjmových a majetkových nerovností ve Spojených státech amerických. Současně jsou rozebrána možná řešení dluhového zatížení studentů.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses