Rovnováha mezi soukromým a pracovním životem jako faktor udržitelnosti podnikání rodinných firem - Maršíková, Markéta; Filipová, Alena, 1965-; Zeman, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem jako faktor udržitelnosti rodinných firem. Cílem této diplomové práce bylo identifikovat faktory, které ovlivňují rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem ve specifickém prostředí rodinných podniků, analyzovat jejich dopad a navrhnout strategie, jak se v těchto složitých situacích efektivně orientovat a přispět tak k dlouhodobé udržitelnosti rodinných podniků. Vyhodnocení probíhalo na základě dotazníkového šetření u 82 respondentů a 5 řízených rozhovorů. Zjištění ukazují, že definice hranic mezi pracovním a rodinným životem představuje klíčový faktor, společně s nadměrnou pracovní vytížeností členů podnikajících rodin a obtížností v rovnocenném zacházení s rodinnými a nerodinnými zaměstnanci. V závěru jsou formulována konkrétní doporučení pro zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem členů podnikatelských rodin. Ta byla rozdělena do kategorií komunikace, organizačních strategií a nástrojů pro oddělení pracovního a soukromého života. Zvláštní důraz by měl být kladen na otevřenou komunikaci a striktní rozdělení pracovních a osobních rolí jako klíčových prvků pro dosažení harmonie.
Vedoucí práce: Alena Filipová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses