Vliv ruské invaze na Ukrajinu na zahraniční a bezpečnostní politiku Finska - Hynčíková, Karolína (2023)
Diplomová práce se zabývá vlivem ruské invaze na Ukrajinu na zahraniční a bezpečnostní politiku Finska. Finsko bylo vybráno záměrně, jelikož na rozdíl od jiných evropských států se nachází v těsné geografické blízkosti Ruska. Navíc vztahy mezi Finskem a Ruskem jsou složité a mají dlouhou historii, která zahrnuje období spolupráce, ale také období napětí a konfliktů. Práce je pojata jako případová studie změny finské zahraniční a bezpečnostní politiky po ruské invazi na Ukrajinu 2022. Cílem práce je analýza změny zahraniční a bezpečnostní politiky Finska od počátku ruské invaze na Ukrajinu. Výsledkem diplomové práce je odpověď na následující výzkumné otázky: K jakým konkrétním změnám ve finské zahraniční a bezpečnostní politice došlo v důsledku ruské invaze na Ukrajinu?; Jaký vliv má rusko-ukrajinská válka na bezpečnostní a zahraniční politiku Finska a jak se tato politika vyvíjela od počátku invaze?; Jaké byly faktory, které přispěly k těmto politickým změnám?; Kdo byli hlavní aktéři těchto změn?; Jaké bezprostřední důsledky tyto změny přinesly? Ve finské zahraniční a bezpečnostní politice došlo ke třem hlavním změnám. Vstupem do NATO došlo k zásadní změně bezpečnostní politiky Finska. Hlavním primárním činitelem byla ruská invaze na Ukrajinu – vnější šok. Primární aktér, jenž způsobil změnu ve finsko-ruských vztazích je opět Rusko a jeho invaze na Ukrajinu – vnější šok. Tato skutečnost byla navíc podpořena vládou, jež se od počátku ostře vyjadřovala k Rusku a invazi odsoudila. U užší spolupráce se Švédskem je také hlavním činitelem vnější šok – ruská invaze na Ukrajinu. Navíc i z menší části lze za primární činitele považovat vůdce. Bylo zjištěno, že dané změny zahájily novou éru finské zahraniční a bezpečnostní. Poprvé ve své historii se F