Public procurement jako nástroj rozvoje smart city technologií v České republice - Pokorná, Lucie (2023)
Cílem této diplomové práce je vyhodnotit kroky, které česká vláda a místní správní orgány podnikají při zadávání veřejných zakázek (public procurement) v oblasti implementace smart city technologií v České republice. Práce začíná definicí konceptu Smart City, včetně jeho charakteristických prvků a zainteresovaných subjektů, a pokračuje analýzou veřejných zakázek a jejich vlivu na rozvoj technologií. Následuje podrobná analýza současného stavu veřejných zakázek v České republice, včetně právního rámce pro zadávání veřejných zakázek a přístupu českých státních institucí k zakázkám týkajícím se technologií a inovací. Druhá polovina práce využívá hloubkových rozhovorů se zástupci českých soukromých firem působících v oblasti smart city technologií, aby určila, jak tyto firmy vnímají současný přístup české veřejné správy v této oblasti, zda se cítí dostatečně motivovány k dalšímu rozvoji svého podnikání, a jaké hlavní problémy pro rozvoj smart city technologií v České republice vnímají. Ve svém závěru práce představuje sérii doporučení, která by mohla přispět k řešení hlavních problémů veřejných zakázek v oblasti smart city technologií a vytvoření lepšího inovačního prostředí v České republice.