Oblíbenost hotelových služeb v rámci domácího cestovního ruchu České republiky - Danylenko, Vladyslava (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá zjištěním aktuálních preferencí a využívanosti doplňkových hotelových služeb českými turisty v rámci domácího cestovního ruchu České republiky. V době pandemie se domácí cestovní ruch stal klíčovým pro udržení a obnovu ekonomiky hotelového sektoru, což podtrhuje důležitost tohoto výzkumu. Domácí klientela, která si pořádá dovolenou v České republice, má odlišné preference hotelových služeb od turistů ze zahraničí a zároveň od domácích turistů, které si na dovolenou vycestují se země. Hlavní cíl práce bude naplněn využitím kvantitativní metodou dotazovaní, v průběhu kterého byli respondenty segmentováni podle věku, nejvyššího dosaženého vzdělání, příjmové kategorie a sociálního statusu a následně probíhal výzkum jejích preferencí služeb. Práce nabízí významný přínos pro hoteliéry tím, že identifikuje služby, které jsou často využívány turisty, a naopak ty, které jsou méně frekventované. Dále pak navrhuje strategie a doporučení, jak mohou hotely optimalizovat své služby a zvýšit jejich využívání. Tímto způsobem může přinést přímý prospěch pro hotelový sektor v České republice, pomáhající mu lépe porozumět potřebám a očekáváním domácích turistů. V rámci této práce je klíčovým bodem zkoumání i role klasifikačních systémů. Tyto systémy poskytují strukturovaný přehled o nabízených hotelových službách a jsou důležitými nástroji jak pro hotely, tak i pro hosty. Práce zdůrazňuje důležitost těchto klasifikací, neboť umožňují snazší orientaci hostů ve službách a nabízeném vybavení hotelů, což přispívá k celkovému zlepšení zážitku hostů a optimalizaci služeb poskytovaných hotelovými zařízeními.