Konec japonského pacifismu - Bendl, Daniel; Přikryl, Pavel; Druláková, Radka, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Tato práce se zabývá aktuální změnou bezpečnostní a obranné politiky Japonska v reakci na vývoj regionálních hrozeb, včetně asertivní diplomacie Číny, vývoje balistických raket v Severní Koreji a územních nároků Ruska. S využitím kvalitativního výzkumu a teorie Stephena Walta o vyvažování hrozeb studie zkoumá motivace, které stojí za odklonem Japonska od jeho poválečného pacifistického postoje nastíněného v článku 9 jeho ústavy. Analýza se zaměřuje na reakci Japonska na hrozby ze strany Číny, Severní Koreje a Ruska s ohledem na historický kontext regionálních aliancí. Na rozdíl od realistických předpovědí studie naznačuje, že vývoj japonské bezpečnostní politiky je formován nuancovaným vnímáním hrozeb. Zjištění přispívají k pochopení strategických rozhodnutí Japonska po skončení studené války a zdůrazňují roli realismu založeného na hrozbách při úpravách jeho bezpečnostních postojů. Závěr spojuje posun Japonska od pacifismu s vnímáním hrozeb a naznačuje možné pokračování současného vývoje v oblasti regionálních bezpečnostních výzev a posílení aliancí v reakci na rostoucí bezpečnostní hrozby.
Vedoucí práce: Pavel Přikryl
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses