Analýza predaja automobilov do Fínska - Bartoš, Filip (2023)
Diplomová práca Analýza predaja automobilov do Fínska sa zameriava na tvorbu reportingového nástroja, ktorý umožní analýzu vzťahu medzi predávanými vozidlami a profitabilitou fínskej dealerskej siete na oddelení zahraničného predaja v spoločnosti Škoda auto. Cieľom práce je vizualizácia interných dát spoločnosti pre zobrazenie, automatizáciu analýzy faktorov ziskovosti podľa best practise dátovej vizualizácie a analýza konkurencie Škoda auto na fínskom trhu za použití techník competitive intelligence. Pre naplnenie cieľov práce bolo potrebné najprv spraviť zber a analýzu požiadaviek zadávateľa projektu, ktorá je dôležitou súčasťou úspešnej realizácie projektu, no častokrát sa na ňu zabúda. Analýza požiadaviek je súčasťou business a dátového zadania projektu a vďaka jej výsledkom je možné zistiť, čo sú najväčšie priority zadávateľa projektu. Ďalej bolo potrebné sa zoznámiť s prostredím obchodovania vozidiel do zahraničia a fínskeho automobilového trhu, zbierať interné dáta od spoločnosti Škoda auto a fínskeho importéra, zoznámiť sa s dostupnými internými dátami. Realizácia analýzy fínskeho automobilového trhu, konkurencie a trendov na danom trhu pomocou princípov spravodajského cyklu podložená informáciami z dôveryhodných zdrojov bola jedná z požiadaviek zadávateľa projektu a zároveň cieľom práce. Nasledovalo predspracovanie a vizualizácia interných dát za účelom tvorby dashboardov pre oddelenie zahraničného predaja, ktoré boli nevyhnutné pre splnenie cieľov práce. Poslednou činnosťou realizácie práce bola distribúcia všetkých výsledkov práce zadávateľovi projektu a ich následná validácia zo strany zadávateľa projektu, ktorá mi slúži ako spätná väzba na moju diplomovú prácu.