Terciární vzdělávání ve Švýcarsku a jeho význam pro inovativnost země - Salivarová, Kateřina; Jiránková, Martina, 1967-; Hnát, Pavel, 1981-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2023)
Instituce vyššího vzdělávání představují jeden z hlavních prvků znalostních ekonomik a mohou podstatným způsobem ovlivňovat ekonomický růst, konkurenceschopnost a inovační výkonnost států. Cílem diplomové práce je zjistit, jakou roli má terciární vzdělávání pro inovativnost Švýcarska, a identifikovat slabé a silné stránky švýcarského vzdělávacího systému. V teoretické části je popsán postupný přechod od konceptu uzavřených inovací ke konceptu otevřených inovací a jsou zde zmíněny trendy a změny v oblasti vyššího vzdělávání v době znalostních ekonomik. Praktická část se zabývá švýcarskou ekonomikou, zhodnocením jejího inovačního systému a rolí terciárního vzdělávání. Švýcarsko pravidelně obsazuje první příčky v inovačních žebříčcích, které hodnotí země s ohledem k jejich inovačním kapacitám. Švýcarské univerzity se řadí k nejlépe hodnoceným na globální úrovni a vyznačují se vysokým stupněm internacionalizace. Bylo zjištěno, že instituce poskytující terciární vzdělávání zaujímají zásadní postavení ve švýcarském inovačním systému a přispívají ke zvyšování inovační kapacity země. V následujících letech by se švýcarské instituce vyššího vzdělávání měly především zaměřit na digitalizaci a integrovat principy udržitelnosti do různých sfér činností.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses