Ocenění tiskařského podniku - Báša, Martin; Soukup, Jindřich, 1955-; Ligocká, Marie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2023)
Pro úspěšné řízení podniku a jeho případný prodej je klíčové znát alespoň jeho přibližnou hodnotu a postup jejího stanovení. Vlastníci tiskařského podniku uvažují o jeho prodeji a pro budoucí jednání chtěli zjistit orientační cenu, kterou by při prodeji mohli požadovat. Cílem je ocenit podnik na bázi tržní hodnoty a identifikovat klíčové faktory ovlivňující jeho výsledné ocenění. Za účelem zhodnocení tiskařského odvětví a pozice podniku na trhu, byla za použití sekundárních dat ze statistických databází provedena strategická analýza – analýza makrookolí a mikrookolí. Dále byla na základě primárních dat z účetních výkazů tiskařského podniku za období 2018–2022 provedena finanční analýza a výsledné hodnoty byly porovnány s konkurencí. Jako poslední krok bylo vypracováno samotné ocenění podniku za pomoci výnosové metody – metody diskontovaných cash flow (DCF). Z provedeného ocenění vyplynulo, že výsledná hodnota podniku k 1.11.2023 činí 30 571 927 Kč. Závěrem lze doporučit, že vlastníci by při prodeji podniku neměli požadovat méně, než je výsledná spodní hranice ocenění.
Vedoucí práce: Jindřich Soukup
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses