Post-adopční výzkum využití ICT seniory v ČR s důrazem na informační aspekty - Alchimowicz, David (2023)
Infomační a komunikační technologie (ICT) zažily a stále zažívají veliký rozmach, který stále pokračuje a tyto technologie tak zasahují stále více do každodenního života celého lidstva. Moderní ICT si ale neosvojili všichni stejně a zejména věková kategorie seniorů (65+ let) má o nich různorodé znalosti a také odlišné zkušenosti s nimi. Tato práce vznikla, aby zkoumala přijetí ICT seniory s důrazem na informační aspekty. Konkrétně si vzala za cíl zjistit, jaké vlivy působí na využívání ICT seniory, dále jak senioři používají mobilní telefony, jaký je u nich stav využívání elektronického zdravotnictví a jak vnímají svou internetovou bezpečnost a soukromí svých dat. K tomu byl stanoven kvalitativní výzkum, konkrétně polostrukturované rozhovory se 14 respondenty v seniorském věku (65+ let), kteří vlastnili mobilní telefon. Mezi hlavní výsledky lze zařadit potvrzení velkého vlivu rodiny, zejména mladších příslušníků, na využívání ICT seniory, tedy na výběr a používání zařízení. S ICT se senioři setkali či stále setkávají zejména v práci a ve svém volném čase využívají především nových možností vyhledávání informací a komunikace, zejména sociálních sítí. Se svými telefony jsou nad míru spokojeni. Senioři také mají často zájem nové ICT využívat, chybí jim ale pomoc od ostatních. Často nerozumí chování svých zařízení či používaných aplikací. Jejich bezpečnost a soukromí na internetu je pro ně důležité, chybí ale často jistota a znalosti k tématu, například jak je třeba zacházeno s jejich daty na sociálních sítích. Závěr práce se věnuje doporučením ve vzdělávání seniorů, jejich propojení s vývojem aplikací či zařízení a také motivaci seniorů k využívání ICT.