Návrh reportingu pro podporu tvorby zprávy o situaci v oblasti kybernetické bezpečnosti na VŠE - Boguckij, Danil; Kučera, Jan; Šimeček, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce se soustředí na návrh reportingu, který podporuje tvorbu zpráv o kybernetické bezpečnosti na Vysoké škole ekonomické. Hlavním cílem je zvýšení efektivity reportingu a komunikace v rámci bezpečnostního operačního centra (SOC), což je klíčové pro efektivní správu a ochranu kybernetické bezpečnosti na univerzitě. Tento cíl byl dosažen prostřednictvím návrhu šablony bezpečnostní zprávy pro SOC na VŠE, přičemž práce zdůrazňuje roli SOC a obsahuje podrobnou analýzu navrhované šablony, včetně příkladů její praktické aplikace. Součástí práce je také vývoj pilotního reportingového řešení, které představuje první krok v implementaci reportingu v rámci budoucí platformy threat intelligence. Toto řešení slouží jako klíčový vstup pro sestavení bezpečnostní zprávy. Práce prostřednictvím komplexní sady dashboardů v Power BI poskytuje mnohostranný pohled na logová data, umožňuje nahlédnout do výkonu, trendů a bezpečnostních postojů různých informačních systémů. Report je vypracován s důrazem na pečlivě navržené vizualizace, které ilustrují rozmanitost zdrojů logů, objem a velikost logových souborů, stejně jako frekvenci a distribuci logových událostí. Jsou zde stanoveny klíčové ukazatele výkonnosti (KPIs), které umožňují rychlé hodnocení a informované rozhodování v oblasti kybernetické bezpečnosti. Práce také identifikuje výzvy a omezení spojené s návrhem šablony a nabízí doporučení pro její zlepšení. Celkově poskytuje práce cenné náhledy do fungování SOC na VŠE a zdůrazňuje jeho klíčovou roli v akademickém prostředí s důrazem na význam správného reportingu a analýzy dat pro zajištění kybernetické bezpečnosti.
Vedoucí práce: Jan Kučera
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses