Porovnání nástrojů na sociálních sítích a streamovacích službách a jejich využití pro podporu podnikání - Dobrovič, Jozef (2023)
Tato diplomová práce se zabývá využitím vybraných sociálních sítí a streamovacích služeb za účelem propagace začínajícího hudebníka s úmyslem podnikat v hudebním odvětví. Proto je její důležitou součástí i porovnání analytických nástrojů, které zkoumají tyto vybrané platformy, aby je bylo možné vyhodnocovat z jednoho uživatelského prostředí. Hlavním cílem práce je realizace marketingové strategie na platformách, kterými jsou Facebook, Instagram, TikTok a YouTube, Spotify, Apple Music a YouTube Music. Výběr platforem je zde zdůvodněn a následně jsou tyto sítě/ služby charakterizovány včetně fungování jejich doporučovacích algoritmů a technických požadavků na publikované skladby. Součástí práce je definování základních pojmů používaných v souvislosti s online marketingem a rešerše podobných prací. Dále jsou navržena kritéria pro selekci analytických nástrojů. Výsledkem tohoto výběru pro sociální sítě jsou nástroje Sprout Social, HubSpot, Rival IQ a Iconosquare a pro streamovací služby Soundcharts, Chartmetric a Bezlabelu. Všechny zmíněné nástroje jsou posléze popsány včetně poskytovaných funkcionalit, na základě kterých jsou mezi sebou porovnány. Těmito funkcionalitami jsou nastavitelnost zkoumaných metrik, možnosti reportování a počet podporovaných platforem, které jsou v rámci práce zkoumány. Dalšími vlastnostmi, které se týkají nabízených demoverzí a jsou také součástí porovnání, jsou omezení těchto verzí, náročnost zprovoznění či uživatelská přehlednost. Následně je nastíněn počáteční marketingový stav hudebníka a jeho stanovený cíl. Podle těchto informací je vytvořena marketingová strategie, která je poté také realizována a vyhodnocena za použití vybraných analytických nástrojů. Jsou zde také návrhy k jejímu zlepšení do budoucna. Stanovených cílů bylo dosaženo na základě te