Porovnání nástrojů na sociálních sítích a streamovacích službách a jejich využití pro podporu podnikání - Dobrovič, Jozef; Černý, Jan; Molnár, Zdeněk, 1939-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce se zabývá využitím vybraných sociálních sítí a streamovacích služeb za účelem propagace začínajícího hudebníka s úmyslem podnikat v hudebním odvětví. Proto je její důležitou součástí i porovnání analytických nástrojů, které zkoumají tyto vybrané platformy, aby je bylo možné vyhodnocovat z jednoho uživatelského prostředí. Hlavním cílem práce je realizace marketingové strategie na platformách, kterými jsou Facebook, Instagram, TikTok a YouTube, Spotify, Apple Music a YouTube Music. Výběr platforem je zde zdůvodněn a následně jsou tyto sítě/ služby charakterizovány včetně fungování jejich doporučovacích algoritmů a technických požadavků na publikované skladby. Součástí práce je definování základních pojmů používaných v souvislosti s online marketingem a rešerše podobných prací. Dále jsou navržena kritéria pro selekci analytických nástrojů. Výsledkem tohoto výběru pro sociální sítě jsou nástroje Sprout Social, HubSpot, Rival IQ a Iconosquare a pro streamovací služby Soundcharts, Chartmetric a Bezlabelu. Všechny zmíněné nástroje jsou posléze popsány včetně poskytovaných funkcionalit, na základě kterých jsou mezi sebou porovnány. Těmito funkcionalitami jsou nastavitelnost zkoumaných metrik, možnosti reportování a počet podporovaných platforem, které jsou v rámci práce zkoumány. Dalšími vlastnostmi, které se týkají nabízených demoverzí a jsou také součástí porovnání, jsou omezení těchto verzí, náročnost zprovoznění či uživatelská přehlednost. Následně je nastíněn počáteční marketingový stav hudebníka a jeho stanovený cíl. Podle těchto informací je vytvořena marketingová strategie, která je poté také realizována a vyhodnocena za použití vybraných analytických nástrojů. Jsou zde také návrhy k jejímu zlepšení do budoucna. Stanovených cílů bylo dosaženo na základě te
Teoretickými poznatky jsou rešerše dostupných informací a dokumentů týkajících se marketingu, zkoumaných sociálních sítí, streamovacích služeb, analytických nástrojů. Praktické zkušenosti byly nabyty publikováním skladeb na streamovacích službách, vkládáním příspěvků na sociálních sítích a zprovozněním a využitím analytických nástrojů během vypracovávání práce.
Vedoucí práce: Jan Černý
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: řízení podnikové informatiky [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses