Demografická komparace výsledků sčítání lidu 2011 a 2021 - Havelková, Dominika (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na demografickou komparaci výsledků ze sčítání 2011 a 2021. Jedná se o poslední dvě sčítání, která na našem území proběhla a vzhledem k aktuálnosti výsledků z roku 2021 doposud nebyla zpracována žádná podrobná komparativní analýza mezi jejich výsledky. Cílem práce je provedení komparativní analýzy u vybraných demografických ukazatelů, zasazených do komparace metodik obou sčítání a identifikovat změny a trendy, které během uplynulého desetiletí mezi sčítáními u populace na našem území nastaly. První část práce se věnuje teoretickému vymezení pojmů, které jsou nadále v práci používány. Druhá část práce se zaměřuje na historii sčítání na našem území, s důrazem na sčítání v letech 2011 a 2021, kde je věnována pozornost i samostatným změnám z pohledu realizace a metodik. Poslední třetí část práce se věnuje samostatnému srovnání výsledků obou sčítání z hlediska demografických aspektů.