Analýza vybraných investičních instrumentů českého trhu pomocí Markowitzovy teorie portfolia a stochastické dominance - Vejdělek, Martin (2023)
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací investičního portfolia pomocí různých přístupů k měření rizika. V první části je čtenář seznámen s kapitálovým trhem, základními údaji k investičním instrumentům a standardním rozhodováním racionálního investora. Na ni navazuje sekce popisující přístupy k měření rizika v podobě mean-risk modelů a stochastické dominance. Právě tyto metody jsou použity v praktické části, kde jsou na tříletém datovém souboru českých investičních instrumentů aplikovány modely mean-variance, mean semivariance a mean-absolute deviation. Tato optimalizovaná portfolia jsou následně pomocí konceptu stochastické dominance srovnána s akciovými fondy, přičemž se ukazují býti jako výrazně výnosnější i méně riziková. Ke stejnému závěru práce dojde i v případě, že srovnávaná portfolia optimalizujeme na trénovacích datech. Jako optimální portfolio bylo modelovému investorovi doporučeno to optimalizované dle mean-semivariance konceptu, nicméně rozdíly mezi výsledky jednotlivých modelů nejsou velké.