Vnitřní stěhování v České republice s ohledem na sociodemografické ukazatele - Orava, Adam (2023)
Diplomová práce se zabývá vnitřním stěhováním mezi SO ORP v České republice. Cílem práce je popis vnitřního stěhování v období 2018-2022 a nalezení faktorů ovlivňujících migrační atraktivitu SO ORP, jedna kapitola je věnována změnám ve vnitřní migraci během covid-19. K popisu migrační situace byly použity základní demografické migrační ukazatele, hodnocení atraktivity SO ORP je provedeno korelačními koeficienty, shluková analýza poté seskupí SO ORP s podobnou migrační atraktivitou a podobnými socioekonomickými charakteristikami. V práci jsou využity statistické údaje pocházející z běžné evidence ČSÚ, ale také ze SLDB 2021, Exekutorské komory ČR nebo Policie ČR. Největší roli v českém vnitřním stěhování hraje suburbanizace, zejména ta v okolí Prahy, v menší míře také v okolí dalších velkých českých měst. Některé SO ORP, zejména v širším okolí velkých měst, mají migrační přírůstek i přes méně příznivý stav socioekonomických ukazatelů, některé, především na Vysočině nebo jihovýchodní Moravě, zase i přes například nižší nezaměstnanost zažívají úbytek vnitřní migrací.