Vliv ekonomických faktorů na podnikání v Lucembursku ve finančním sektoru : úvod do PEST analýzy - Schilla, Šimon Adam (2023)
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem ekonomických faktorů na podnikání v Lucembursku ve finančním sektoru. Cílem práce je vyhodnotit, zda podnikání na základě těchto faktorů je výhodné v porovnání s Českou republikou. V teoretické části je nejprve vymezena samotná PEST analýza, poté jsou zmíněny další nástroje používané ve strategickém řízení podniku a jejich vztah k PEST analýze. V praktické části jsou sledovány vybrané ekonomické ukazatele Lucemburska a ty jsou porovnány s Českou republikou. Je sledováno HDP, disponibilní důchod, inflace, nezaměstnanost, náklady práce, úrokové sazby a daňové sazby. Na základě zanalyzovaných dat lze konstatovat, že podnikání v Lucembursku je výhodné v porovnání s Českou republikou. Nejvíc výhodné je spravování aktiv prostřednictvím investičních fondů kvůli velkým daňovým úlevám.