Srovnání přínosů RPA na příkladu robotizace konkrétního procesu - Zeldin, Eduard (2023)
Robotická procesní automatizace (RPA) dosáhla vrcholu své popularity začátkem pandemie covidu-19 (na konci roku 2019) a stále je jednou z nejpopulárnějších forem automatizace podnikových procesů. Častým problémem při plánování projektů RPA je nadhodnocování odhadovaných přínosů automatizace, způsobené očekávánou jednoduchostí implementace a rychlostí návratnosti investic, kterou velké organizace očekávají od implementace RPA. Nepřesný odhad přínosů negativně ovlivňuje prioritizaci změnových projektů v organizaci. Hlavním cílem této diplomové práce je na příkladu automatizace konkrétního business procesu velké české finanční instituce (dále jen „Společnost“) srovnat odhadované a reálné přínosy projektu robotické procesní automatizace (RPA) a formulovat doporučení pro přesnější odhad přínosů a projektu RPA a zvýšení pravděpodobnosti dosažení odhadovaných přínosů. Doporučení pomohou zadavatelům projektů RPA přesněji stanovit odhad přínosů před zahájením projektu a realizačním týmům poskytnou praktické rady k tomu, jak zvýšit pravděpodobnost dosažení odhadovaného přínosu ve fázích analýzy, návrhu a implementace projektu. Pro charakterizaci oblasti RPA a identifikaci potenciálních přínosů robotizace je použita metoda literárních rešerší veřejně dostupných zdrojů. Jsou provedeny řízené rozhovory s realizačním týmem těchto projektů za účelem získání vstupů pro kvalitativní výzkum. Na základě kvalitativního výzkumu je vytvořen katalog doporučení pro přesnější odhad přínosů robotizačních projektů. Doporučení jsou aplikována při stanovení odhadu přínosů konkrétního robotizačního projektu za účelem jejich ověření v praxi. Pro stanovení odhadovaných přínosů jsou provedeny řízené rozhovory s vlastníky procesu s cílem vytvoření projektového záměru a odhadu očekávaných pří