Výzkum práce z domova a užití informačních technologií - Borota, Tomáš (2023)
Práce z domova je velkým fenoménem posledních let. Od doby pandemie COVIDU-19, kdy bylo mnoho podniků nuceno přejít na práci distančním způsobem, se z ní stala běžná praxe. Tato práce se zabývá prací z domova a jejím vztahem k informačním technologiím, které se při ní používají, a to především softwarem sloužícím ke komunikaci při této formě práce. V praktické části práce je proveden kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření. Cílem jak výzkumu, tak i práce samotné je zanalyzovat aktuální situaci týkající se práce z domova, způsoby a přístupy k pracovní komunikaci a užití IT pro podporu kolaborativní práce, hlavními cíli práce je vyhodnocení čtyř hypotéz a zodpovězení dvou výzkumných otázek. Hypotézy jsou vyhodnoceny pomocí chí kvadrát testu dobré shody a jejich výsledky jsou ve většině případů porovnány s výsledky dříve proběhnuvších výzkumů, které byly uskutečněny na odlišném vzorku respondentů, v jiné době a v jiných kulturních podmínkách a které se zabývaly obdobnými hypotézami. Jedinou hypotézou, která je v rámci práce potvrzena, je hypotéza tvrdící, že zaměstnanci v sektoru IT preferují práci z domova více než zaměstnanci pracující v jiných odvětvích. Programy používané ke komunikaci a jejich využívaná funkcionalita se napříč respondenty liší, nejsou však nalezeny žádné znaky, které by poukazovaly na to, že pohled zaměstnanců na práci z domova výrazně ovlivňuje pravidelně využívaná funkcionalita softwaru ke komunikaci.