Návrh a implementace mobilní aplikace pro sběr dat k identifikaci časných varovných příznaků relapsu u pacientů s diagnózou schizofrenie - Svoboda, Ivan (2023)
Tato práce se zabývá využitím mHealth technologií pro podporu léčby schizofrenie. Jejím hlavním cílem je navrhnout a implementovat frontendovou část systému ITAREPS (systém pro prevenci relapsů u schizofrenie) na platformě iOS jež bude sloužit pro sběr subjektivních dat od pacientů trpících schizofrenií a které jsou klíčové pro rozpoznání časných varovných příznaků indikujících opětovné vzplanutí nemoci. Jako výchozí metodologický rámec byla zvolena metodika MMSP pro menší softwarové projekty. Pro samotnou implementaci aplikace byla použita architektura MVVM a uživatelské rozhraní SwiftUI. Ověření implementované aplikace bylo provedeno formou uživatelského testování s cílovými uživateli, tedy pacienty s diagnostikovanou schizofrenií, v kombinaci s vyplněním dotazníku spokojenosti ohledně testované aplikace a jejích funkcionalit. Výsledkem uživatelského testování byla pozitivní zpětná vazba na grafické zpracování aplikace a intuitivnost použití klíčových funkcí spolu s odhalením dílčích nedostatků týkajících se UX aplikace.