Implementace near-real time big data aplikace v praxi - Srp, Daniel; Novotný, Ota, 1971-; Kufner, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Tato diplomová práce se zaměřuje na návrh a implementaci near-realtime big data aplikace v konceptu Data Lake podle osvědčených metodik Komerční banky. Hlavním cílem je vytvořit novou aplikaci s názvem LAKE DEUS, která umožní efektivní zpracování a distribuci velkého objemu dat v téměř reálném čase a současně zajistí vysokou kvalitu, dostupnost a spolehlivost dat. Tato práce se hloubkově zabývá koncepty big dat a metodami jejich real-time zpracování. Klíčovým prvkem je podrobný rozbor architektury nové aplikace LAKE DEUS, navržené k implementaci těchto konceptů. Text dále podrobně rozebírá fáze tvorby a nasazení aplikace, její streamové napojení na datový zdroj, jejich následné zpracování a zpřístupnění odběratelům. Přitom se zaměřuje na pokročilé metody zpracování a modelování dat, automatizaci procesů a sledování kvality dat. Jeden z klíčových bodů práce sestává také ze srovnávání a hodnocení různých metod a technologií použitých při implementaci aplikace. Na základě těchto analýz jsou formulována doporučení pro budoucí rozvoj projektu. Výsledkem této práce je komplexní near-realtime big data aplikace, která plní metodické požadavky Komerční banky a bude sloužit jako vzorový model pro budoucí projekty v oblasti big data a near-realtime zpracování dat na big data platformě v koncepci Data Lake.
Vedoucí práce: Ota Novotný
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: data a analytika pro business [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses