Aplikace poznatků behaviorální ekonomie při rozhodování - Růžičková, Veronika (2023)
Hlavním cílem diplomové práce je ověření, zda čtyři vybrané efekty z behaviorální ekonomie fungují, byť pouze v rámci hypotetického rozhodování. Vedlejším cílem práce je ověřit, zda existují rozdíly mezi dvěma generačními skupinami týkající se platnosti vybraných efektů. Do zmíněných efektů spadá mentální účetnictví, efekt ukotvení, vlastnický efekt a averze ke ztrátě. Pro ověření poznatků z behaviorální ekonomie byl zvolen kvantitativní výzkum, který byl proveden prostřednictvím dotazníkového šetření. Dotazníkové šetření probíhalo papírovou i elektronickou formou. Pro vyhodnocení dat získaných z dotazníků bylo využito statistických metod. V závěru práce je diskuze, která porovnává teoretické poznatky se získanými výsledky z dotazníkového šetření. Vybrané efekty z behaviorální ekonomie lze pozorovat na úrovni hypotetického rozhodování.