Aplikace poznatků behaviorální ekonomie při rozhodování - Růžičková, Veronika; Votava, Libor; Kalenský, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Hlavním cílem diplomové práce je ověření, zda čtyři vybrané efekty z behaviorální ekonomie fungují, byť pouze v rámci hypotetického rozhodování. Vedlejším cílem práce je ověřit, zda existují rozdíly mezi dvěma generačními skupinami týkající se platnosti vybraných efektů. Do zmíněných efektů spadá mentální účetnictví, efekt ukotvení, vlastnický efekt a averze ke ztrátě. Pro ověření poznatků z behaviorální ekonomie byl zvolen kvantitativní výzkum, který byl proveden prostřednictvím dotazníkového šetření. Dotazníkové šetření probíhalo papírovou i elektronickou formou. Pro vyhodnocení dat získaných z dotazníků bylo využito statistických metod. V závěru práce je diskuze, která porovnává teoretické poznatky se získanými výsledky z dotazníkového šetření. Vybrané efekty z behaviorální ekonomie lze pozorovat na úrovni hypotetického rozhodování.
Vedoucí práce: Libor Votava
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses