Česká republika a členství v Evropské unii – krok vpřed nebo vzad v rámci zahraničního obchodu? : - Žemlová, Klára (2023)
Tato bakalářská práce řeší vliv vstupu České republiky do Evropské unie v roce 2004. Zkoumanou reálií je zahraniční obchod České republiky, který je v této studii reflektován pomocí obchodní bilance zahraničního obchodu. K řešení byla použita Synthetic Control Method, která je poměrně novou a komplexním nástrojem analýzy. Největší výhodou je její schopnost propojení kvantitativních a kvalitativních studií. Metodou syntetické kontroly byla vytvořena fiktivní kontrolní jednotka, sledující vývoj sledované proměnné za situace, kdy by neexistovala intervence způsobená vstupem do EU v roce 2004. Provedeným výzkumem bylo zjištěno, že intervence měla pozitivní vliv na vývoj sledovaného ukazatele, avšak na základě provedených placebo testů se nejedná o statisticky významné výsledky.