Vývoj nezaměstnanosti mladých v České republice v letech 2005–2021 - Mojsevyč, Pavel (2023)
Bakalářská se zabývá analýzou a zhodnocením nezaměstnanosti v České republice v letech 2005-2021 u obyvatel ve věkové kategorii 15-29 let. Hlavním cílem je zodpovědět otázky: Je pro mladé těžší najít si práci? Jak se ve sledovaném období měnila struktura nezaměstnaných? Jaký byl dopad koronavirové pandemie na nezaměstnanost mladých? Během sledovaného období nezaměstnanost obyvatel ve věkové kategorii 15-29 let zaznamenávalo rostoucí i klesající tendenci v návaznosti na ekonomický stav v letech 2021. K největším výkyvům docházelo při vzniku Velké hospodářské krize, která zasáhla Českou republiku již v roce 2008 a krize způsobené pandemií v roce 2020. Teoretická část vysvětluje základní pojmy týkající se nezaměstnanosti. Zahrnuje popis trhu práce, vysvětluje typy nezaměstnanosti, proč rozdělujeme na ekonomicky aktivní a neaktivní obyvatelstvo. Dále se zde popisují důsledky nezaměstnanosti, způsoby její měření, teoretické koncepty a popisuje politiku zaměstnanosti. Věnuje se stručnému vysvětlení období expanze, recese a následně i dopady hospodářské krize na trh práce V praktické části je provedena analýza vývoje nezaměstnanosti v České republice v určeném období a se zaměřením z hlediska věku, pohlaví a vzdělání. V této části je také srovnání dopadu Velké hospodářské krize a současné koronavirové krize se zaměřením na dopad mladé generace a potvrzení nebo vyvrácení zkoumaných hypotéz. Přínosem této práce je podrobný výzkum nezaměstnanosti mladé vrstvy obyvatelstva České republiky v období ekonomické stability a v období krize. Důkladně se zaměřuje na srovnání nezaměstnanosti v danem období, vlivem vzdělání a pohlaví na uplatnění na trhu práce. Poskytuje relevantní a aktuální informace o struktuře pracovního trhu v této věkové kategorií.