Štatistický pohlaď na produkciu skleníkových plynov dopravnými prostriedkami vo vybraných štátoch Európskej únie - Laceková, Gabriela; Šimpach, Ondřej; Malec, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Táto bakalárska práca sa zaoberá vývinom emisií v doprave vybraných krajín Európskej únie (EÚ), rozdelených podľa HDP na osobu. Následne podrobnejšie rozoberá emisie cestnej dopravy a medzinárodnej leteckej dopravy v Českej republike (ČR). Hlavným cieľom práce je zistiť podstatné intervencie EÚ a ich vplyv na vývin emisií v doprave a dopravných prostriedkoch ČR. Ďalej predpovedá budúci vývoj dopravných prostriedkov ČR. Popisná analýza skúma ročné časové rady emisií v doprave využitím mier dynamík, ktoré pomohli zistiť silu vplyvu kontrolných období Kjótského protokolu a identifikovať extrémne hodnoty. Hodnoty relatívnych prírastkov vo vybraných štátoch EÚ výrazne kolísali do roku 2008, okrem koeficientu prírastku Portugalska a Dánska. Vplyvom prvého kontrolného obdobia sa nachádzal relatívny prírastok väčšiny krajín EÚ pod nulou. V majorite krajín EÚ koeficient prírastku vykazoval prevažne kladné hodnoty v druhom kontrolnom období. V roku 2020 hodnota relatívneho prírastku náhle klesla vo všetkých krajinách EÚ. Koeficienty relatívneho prírastku zisťujú prudké výkyvy v emisiách vyprodukovaných dopravnými prostriedkami ČR. Vývin emisií cestnej dopravy je ovplyvnené Euro štandardmi vydanými EÚ. Na vývin skleníkových plynov medzinárodnej leteckej dopravy vplývalo obchodovanie s emisnými kvótami. Začiatok prudkého rastu emisií cestnej doprave (1997) a medzinárodnej leteckej (2002) sa odlišuje. V prvom kontrolnom období relatívne prírastky obidvoch dopravných prostriedkov klesajú a druhé kontrolné obdobie sa vyznačuje rastom koeficientov relatívnych prírastkov dopravných prostriedkov. Na konci skúmaného obdobia koeficienty prírastku cestnej dopravy a medzinárodnej leteckej dopravy výrazne klesajú. Na dôkladnejšiu analýzu emisií dopravných prostriedkov je využitá lineárna regresná funkcia a modely ARIMA(p,d,q). P
Predpovedané hodnoty emisií medzinárodnej leteckej dopravy postupne rastú. Výsledkom práce je zistenie podstatných vplyvov zásahov EÚ a predpovedanie budúceho vývoja hodnôt dopravných prostriedkov v ČR.
Vedoucí práce: Ondřej Šimpach
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistika a ekonometrie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses