Realističnost filmových vizuálních efektů z pohledu diváka - Slunečko, Jakub; Krauz, Tomáš; Bubeníček, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2023)
Filmové vizuální efekty jsou nezbytnou součástí moderní kinematografie. Mají za cíl smazat limitace v audiovizuální tvorbě a umožňují naplnění autorské vize i pokud tato vize není založena na skutečnosti. Tato práce se věnuje tématům realističnosti, uvěřitelnosti a okrajově také tématu vizuální atraktivity na konkrétním druhu vizuálních efektů – pyrotechnických vizuálních efektech, které patří mezi zároveň nejatraktivnější a nejnákladnější filmové efekty. Hlavním cílem práce je stanovit klíčové atributy pro uvěřitelný pyrotechnický efekt, na základě vzniklé hypotézy – filmoví diváci vnímají větší, pomalejší exploze složené z velkého množství hořlavin jako více realistické. Hypotéza práce je založena na rozdílu velikosti, délky trvání a složení mezi vizuální podobou filmových explozí a reálných explozí. Pro ověření hypotézy byly vytvořeny testovací scény s konkrétními vizuálními efekty metodou nelineární animace pomocí kombinace softwarových nástrojů Cinema 4D a X-Particles. Testovací scény byly následně metodou kvalitativního výzkumu prozkoumány s participanty výzkumu a bylo zjištěno, že filmoví diváci, kteří se o tématiku vizuálních efektů podrobněji nezajímají nebo si nejsou vědomi rozdílu mezi podobami pyrotechnických efektů ve filmech a ve skutečném světě, potvrzují stanovenou hypotézu a identifikují větší a pomalejší exploze jako více realistické. Klíčové atributy byly na základě potvrzené hypotézy práce a odpovědí z kvalitativního šetření stanoveny jako velikost a délka trvání exploze. Kromě realističnosti byla zkoumána i vizuální atraktivita daných vizuální efektů a bylo zjištěno, že diváci hodnotí exploze s parametry filmových explozí jako více vizuálně atraktivní než exploze založené na skutečné podobě daného jevu.
Vedoucí práce: Tomáš Krauz
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: multimédia v ekonomické praxi [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses