Zaměstnanecké akcie v České republice : Evropský rámec a komparace s vybranými státy - Gabrielová, Barbora (2023)
Cílem této práce je poskytnout komplexní přehled o zaměstnaneckých akciích v českém prostředí a porovnat tuto situaci s vybranými zeměmi Evropské unie. Teoretická část pokrývá charakteristiku obchodních společností se zaměřením na akciovou společnost a její specifické vlastnosti. Hlavní důraz práce je kladen na koncept zaměstnaneckých akcií, včetně jejich zařazení, historie, současného stavu v České republice a vybraných zemích Evropské unie. Praktická část se věnuje analýze měřitelných faktorů a případů států s různými úrovněmi modelu zaměstnaneckých akcií. Získané informace jsou porovnány se záměrem identifikovat klíčové faktory ovlivňující úspěšnost modelu ESOP v uvedených zemí.