Alternativní formy investování do zlata - Kottová, Marie (2023)
Posouzení investiční příležitosti je oblastí, kterou se zabývají nejen individuální investoři, ale také portfolio manažeři či podnikoví finanční ředitelé. Nalezení vhodných kritérií vedoucích k investičním cílům a jejich správné vyhodnocení má vliv na plánování, přizpůsobování investičních strategií, optimální alokaci volného kapitálu a dosahování efektivity. Diplomová práce je věnována právě tématu posuzování investiční příležitosti s přihlédnutím k prostředí České republiky, a to konkrétně ve vztahu ke zlatu – specifickému aktivu. Na základě identifikovaných cílů investorů jsou komparovány vybrané investiční formy zlata (fyzické zlato, zlaté ETF a podílový fond zaměřený na zlato) z hlediska schopnosti diverzifikace rizika, likvidity, výnosnosti, nákladovosti a ochrany proti inflaci.