Na cestě k válce. Příspěvek ke studiu námořního zbrojení Velké Británie a konfrontace s Německem v předvečer první světové války - Vácha, Petr; Kovář, Martin, 1965-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2023)
Tato diplomová práce analyzuje námořní zbrojení Velké Británie v období od konce 80. let 19. století do počátku první světové války. Jejím hlavním cílem je vyhodnotit, do jaké míry toto zbrojení přispělo k vypuknutí války. V práci je nejprve zkoumán hospodářský a politický vývoj Velké Británie a zároveň, pro srovnání, Německa. V souvislosti s námořním zbrojením samozřejmě není opominut tzv. fenomén dreadnoughtu, který od roku 1906 určoval vývoj námořnictev světových velmocí (podobně jako koncepty „skvělé izolace“ či „zásady dvou přídí“). Jádrem druhé části práce je analýza přístupu britské vlády a postoje britské veřejnosti k narůstající německé hrozbě v průběhu tohoto období. V závěru jsou poté zhodnoceny hlavní příčiny britsko-německé rivality a to, jakou roli v tomto ohledu hrálo britské námořní zbrojení k vypuknutí první světové války.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses