Posouzení potenciálu RRD pro vytápění - Kronovetrová, Tereza; Syrovátka, Oldřich; Kalčík, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2023)
Diplomová práce se zabývá analýzou současného využití krajiny a jejího stavu a doporučením, které povedou ke zvýšení odolnosti krajiny vůči klimatickým změnám a přispějí ke zvýšení energetické soběstačnosti oblasti. Cílem diplomové práce je zjištění postojů manažerů zemědělských firem, vlastníků pozemků, obce a dalších zúčastněných subjektů k pěstování rychle rostoucích dřevin (RRD) na zemědělské půdě pro energetické účely. Literární rešerše blíže specifikuje význam soběstačnosti, energetický management, sdílenou komunitní energetiku, trvale udržitelný rozvoj, současný energetický stav v ČR, obnovitelné zdroje energie především biomasu a pojmy s ní související. Metodika popisuje postup provedení rozhovorů a ekonomického zhodnocení. Na základě zjištěných názorů byly vyhodnoceny překážky (objektivní i subjektivní), které mohou bránit vytvoření udržitelného systému využití RRD. V ekonomickém zhodnocení byly porovnány náklady na vytápění vybraných městských budov biomasou (štěpkou) a zemním plynem.
Vedoucí práce: Oldřich Syrovátka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses