Kompetence zaměstnanců v managementu destinace cestovního ruchu - Nevoralová, Veronika (2023)
Hlavním cílem diplomové práce je identifikovat potřeby kompetencí zaměstnanců v des- tinačním managementu v České republice a konfrontovat je se systémem vysokoškolského vzdělávání v tomto oboru. Na základě analýzy primárních a sekundárních dat navrhnout opatření pro lepší uplatnění absolventů na trhu práce v oblasti destinačního managementu. Pro naplnění cíle práce byl proveden kvantitativní výzkum pomocí dotazníkového šetření mezi manažery DMO a studenty posledních ročníků vysokých škol oboru cestovního ru- chu a destinačního managementu. Dále byl proveden kvalitativní výzkum pomocí hloubkových rozhovorů se studenty za účelem doplnění informací. Výsledky odhalují kompetenční model manažera DMO v České republice, který zahrnuje následující klíčové a odborné kompetence: komunikativnost, samostatnost, schopnost kooperace, flexibilita, ochota učit se, marketing cestovního ruchu, znalost problematiky cestovního ruchu, ma- nagement cestovního ruchu, management destinací cestovního ruchu a služby v cestovním ruchu. Takto identifikovaný kompetenční model byl porovnán s vnímanou úrovní kompe- tencí studentů, kde byl zjištěn signifikantní rozdíl u 6 z 10 kompetencí. Výsledkem diplomové práce je kompetenční model pro manažery destinací v České republice včetně kvantifikace potenciálních absolventů vstupujících na trh práce s kompetencemi pro řízení destinací cestovního ruchu. Závěrem práce jsou navrhnuta opatření pro lepší uplatnění absolventů na trhu práce v oblasti destinačního managementu.