Vliv sociální atmosféry na pracovišti na kulturu učení - Junková, Barbora (2023)
Diplomová práce zkoumá vliv sociální atmosféry na pracovišti na kulturu učení. V rámci literární rešerše je představena sociální skupina a její atmosféra, dále se práce zaměřuje na kulturu učení a dimenze učící se organizace. Klíčovým prvkem této práce je právě vztah mezi sociální atmosférou a kulturou učení. V rámci praktické části byl proveden kvantitativní výzkum za pomoci dotazníkového šetření, kterého se účastnili pracovníci vybraných organizací. Kultura učení v organizacích byla zkoumána za pomoci dotazníku „The Dimensions of the Learning Organization Questionnaire“ a sociální atmosféra na pracovišti byla zkoumána pomocí dotazníku „Škála sociálnej atmosféry v skupine“. Výsledky získaných dat prokázaly slabou až silnou závislost mezi faktory sociální atmosféry a dimenzemi kultury učení u Organizace X a velmi střední závislost u Organizace Y. V závěru jsou zpracována doporučení pro obě organizace, jež jim mohou pomoci ke zlepšení sociální atmosféry na pracovišti a celkovou kulturu učení.